Dania obiadowe · Mięsa i wędliny · Sosy

Bitki z szynki w sosie pieczarkowym

fot11

Witajcie kochani!!! Dzisiaj chciałabym was zaprosić na przepyszne bitki z szynki w sosie bardzo pieczarkowym. Odkąd je przygotowałam po raz pierwszy, są jednym z ulubionych dań na obiad u mnie w domu.

Składniki:

fot1

  • ok 1 kg szynki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 300-400g pieczarek
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • trochę mąki
  • sól, pieprz, olej

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry grubości 1-1,5cm. Najlepiej  kroić mięso w poprzek włókien.

fot2

2. Kolejny etap: każdy plasterek mięsa oprószam solą i pieprzem i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Powtarzam to odwracając plastry na drugą stronę. Ponieważ kotleciki wychodzą dosyć duże, przecinam je na pół. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczam w mące i odkładam – na razie na talerz.

fot3

3. Na patelni rozgrzewam olej i krótko obsmażam kotleciki z obydwu stron. Mięso powinno stracić swój surowy czerwony kolor.

fot4

4. Kotlety przekładam do sporego garnka i zalewam bulionem. Mięso powinno nim być całe przykryte, więc ewentualnie uzupełniam go wodą. Gotuję około 40 minut.

fot5

5. W miedzy czasie roztapiam masło na patelni i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Podsmażam ją lekko, tak aby się tylko zeszkliła i dodaję czosnek pokrojony w plasterki (można go również przecisnąć przez praskę). Podsmażam krótko, tak aby czosnek nie zgorzkniał.

fot6

6. Teraz pora na pieczarki. Wrzucam je od razu wszystkie, ponieważ pieczarki podczas duszenia bardzo szybko zmniejszają swoją objętość i zrobi się ich dużo mniej. Od razu solę, bo wtedy pieczarki szybciej puszczą sok. Od czasu do czasu wszystko mieszam i duszę do miękkości. Gdyby okazało się, że płynu z pieczarek nie jest dużo lub szybko wyparował, można podlać wszystko odrobiną wody.

fot7

7. Po upłynięciu 40 minut podduszone na miękko pieczarki z cebulką przekładam do garnka z mięsem. Wszystko razem gotuję jeszcze około 30 minut – aż mięso będzie miękkie.

fot8

8. Miękkie bitki wyłowiłam z sosu, a sam sos zabielam śmietaną. Ponieważ sos jest bardzo gorący, a nie chcę by śmietana się zważyła, najpierw ją zahartuję. Dodaję zatem stopniowo po łyżce sosu do śmietany i mieszam. Następnie wszystko przelewam do garnka. No i pora na zmiksowanie sosu. Ja to robię za pomocą blendera – miksuję sos na gładką, jednolitą masę. Blender, którego używam jest ostatnio moim ulubionym – marki Silver Crest. Bardzo poręczny!

fot9

9. Po zblendowaniu sprawdzam czy sos jest wystarczająco gęsty. Jeśli nie, można zagęścić go jeszcze mąką. Teraz jest też dobry moment by sos spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Mięso przekładam do sosu i stawiam wszystko jeszcze na kilka chwil na gaz.

fot10

10. Obiad jest już gotowy! Bitki rozpływają się w ustach, są bardzo miękkie, a sos gęsty, aksamitny i bardzo pieczarkowy. Ja bitki podaję dzisiaj razem z kaszą gryczaną i domowymi marynowanymi pieczarkami. Polecam!!!

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *