Dania obiadowe · Desery · Potrawy świąteczne i wigilijne

Błyskawiczne pierogi z czekoladą

Witajcie! Zapraszam Was dzisiaj na błyskawiczne pierogi z czekoladą. Jest to doskonała opcja dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych farszy. W tym przepisie farszem jest jedynie czekolada – 3 tabliczki czekolady mlecznej połamałam na kostki. Do ciasta tradycyjnie użyję 1/2 kg mąki, szczyptę soli i 1 kubek dobrze ciepłej wody. Będzie nam również potrzebna foremka do wycinania ciastek, najlepiej kwadratowa, nieco większa od kostki czekolady.

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wsypują połowę mąki, dodaję sól i wlewam ciepłą wodę, wszystko zarabiam łyżką. Następnie stopniowo dodaję resztę mąki i zarabiam ciasto już ręcznie, do momentu aż powstanie ładna, zgrabna kula. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut.

Po tym czasie odcinam kawałek ciasta i cienko wałkuję na oprószonym mąką blacie. Resztę ciasta trzymam nadal pod ściereczką, aby nie obeschło. W rozwałkowanym cieście wycinam foremką możliwie najwięcej kwadratowych kształtów. Brzegi każdego kwadrata przecieram palcem zwilżonym w chłodnej wodzie tak, aby dobrze się skleiły. Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas gotowania czekolada w pierożku rozpuści się i zrobi płynna, a nie chcemy by wypłynęła z pieroga.

Brzegi dociskam, a dodatkowo przyciskam je jeszcze ząbkami widelca – powstaje wtedy ładny wzorek.

Pierogi wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszam, by nie przywarły do dna i gotuję około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierożki są bardzo miękki,a czekolada w środku półpłynna. Można je podawać z czekoladowym sosem, bitą śmietaną lub lodami. Ja dzisiaj udekorowałam je jedynie czekoladową posypką. Pamiętajcie, że jeżeli zostaną Wam pierożki i będziecie chcieli zjeść je nieco później, należy je podgrzać. Czekolada po ostygnięciu stanie się znowu twarda.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *