Przetwory

Dynia marynowana

Sezon przetworów w pełni. Dzisiaj zamykam w słoiczkach trochę słońca 🙂 Żółciutka dynia w słodko-kwaśnej zalewie – coś pysznego!

Składniki:

1 kg dyni

1/2 szklanki octu 10%

2,5 szklanki wody

10 łyżek cukru

5 goździków

3 ziarenka ziela angielskiego

szczypta soli

Wykonanie:

Miąższ dyni ułożyć ciasno w wyparzonych wcześniej słoikach. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, goździki i ziele angielskie. Wszystko zagotować.

Zalewą zalać dynię. Słoiczki dobrze zakręcić. Pasteryzować około 10 minut.

Po wyjęciu z wrzątku, słoiki odwrócić do góry nogami i pozostawić tak do ostygnięcia.

Smacznego!!!

One thought on “Dynia marynowana

  1. Witam czy orientuje sie Pani co zrobilam nie tak, dynia w sloikach zrobila sie mętna na dole widac biały pływający nalot. Jest kwasna nie nadaje sie do spożycia. Dziękuję za ew odp Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *