Przetwory

Dżem jagodowy

Mamy sezon na jagody, borówki, morele, wiśnie i czereśnie. Zaraz pojawią się soczyste, słodkie śliwki. Jednym ze sposobów na przechowanie tych cudów natury jest zrobienie z nich dżemów. Taki słoiczek, otwarty potem w samym środku zimy, przywoła letnie, słoneczne chwile. A smak … mmmm, pychota. Taki dżemik możemy wykorzystać w bardzo wielu daniach – dodać do naleśników, placuszków, gofrów, ciasteczek … albo zjeść po prostu rozsmarowany na świeżej pajdzie chleba – najlepiej upieczonego w domu 🙂

Składniki:

2 kg jagód

70 dag cukru

2 żel-fixy 3:1

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy jagody. Zasypujemy je cukrem oraz żelfixami i dobrze wszystko mieszamy.

Garnek stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy około 10 minut.

Gotowym dżemem napełniamy słoiczki (dobrze umyte i wyparzone). Mocno je zakręcamy i stawiamy na kilka minut do góry nogami. Następnie odwracamy.

Następnego dnia możemy już delektować się pysznym dżemem!!!

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *