Przystawki - przepisy

Jak zrobić domowy smalec

Pyszny domowy smalczyk, który możemy wykorzystać później do różnych dań. Smakuje też wspaniale na kromce pełnoziarnistego chlebka.

Składniki:

1 kg słoniny

300g boczku

2 jabłka

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 łyżka majeranku, sól, pieprz

Wykonanie:

Słoninkę i boczek kroimy w kosteczkę, mniej więcej 1 x 1 cm. Jabłka obieramy i kroimy również w kostkę. Cebule drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Słoninkę wrzucamy na patelnię i topimy na bardzo malutkim gazie. Gdy skwarki zaczną się złocić, dorzucam boczek, cebulę i czosnek. Wszystko mieszam i smażę około 15 minut. Następnie dodaję jabłka i zostawiam na kolejny kwadrans. jabłka powinny zrobić się szkliste. Dorzucam majeranek i doprawiam do smaku.

Gotowy smalczyk przelewam do misek, słoiczków albo kamionki.

Gotowe!!!

One thought on “Jak zrobić domowy smalec

  1. Super pomysł na zrobienie własnego smalcu. Właśnie taki domowy jest znacznie lepszy niż ze sklepu, wiemy co tam jest i jakiej jakości. Sama także robię samemu ma różne sposoby, można dodawać do niego zioła jak najbardziej aby wzbogacić smak. Także można łatwo go zrobić w tej sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-domowy-smalec/ Podobno można też dodawać skórkę pomarańczy lub cytryny utartą aby nadała aromatu, ale nie próbowałam jeszcze samemu, a może ktoś z pozostałych tak robił?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *