Dania obiadowe

Kotlety z selera a’la schabowe

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na kotlety a’la schabowe z selera. Danie pyszne, doskonałe dla osób niejedzących mięsa i szukających alternatywnych opcji dla typowo mięsnych potraw.

Składniki:

1 seler (obrany i pokrojony w plastry szerokości 1cm)

sól, pieprz

1 jajko

1 ząbek czosnku

mąka

bułka tarta

Wykonanie:

fot1

  1. W garnku zagotowuję wodę, solę ją i wrzucam ząbek czosnku przekrojony wzdłuż, tak aby oddał jak najwięcej smaku. Pora na selera. Gotuję go około 10 minut – powinien być miękki, ale nie może się rozpaść.

fot2

2. Ugotowane plastry selera oprószam solą i pieprzem z obu stron. Ostrożnie z solą, pamiętajmy, że seler gotował się już w osolonej wodzie.

fot3

3. Następnie plastry panieruję kolejno: w mące, w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej.

fot4

4. Na patelni rozgrzewam olej i kotlety smażę na złoto z obu stron.

fot5

fot6

 

5. Kotlety z selera podaję dzisiaj z pure ziemniaczanym i domową sałatką jarzynową.

fot7

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *