Przetwory

Cukinia marynowana w curry

Uwielbiam zarówno cukinię jak i curry, więc cukinia w curry trafia w 100 % w mój gust 🙂 Zasili ona moją spiżarnię w ilości 9 słoiczków.

Składniki:

2,5 kg cukini

7 szklanek wody (zalewa)

1,5 szklanki octu 10% (zalewa)

2 szklanki cukru (zalewa)

1,5 łyżki soli (zalewa)

1 łyżka curry (zalewa)

2 cebule (pocięte w plastry)

gorczyca, pieprz i ziele angielskie

Wykonanie:

Cukinię myję i odcinam końcówki. Kroję wzdłuż, a potem na pół-plasterki.

Na spód wyparzonych słoików wkładam po plastrze cebuli, wsypuję 1/2 łyżeczkę gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu i 1 ziele angielskie.

Do słoików dosyć ciasno wkładam pół-plasterki cukinii. Pozostawiam minimum 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika.

Składniki zalewy podgrzewam i mieszam tak, aby wszystko ładnie połączyło się w jednolitą zalewę. Wypełniam nią słoiki – zostawiam przynajmniej 0,5 cm od krawędzi.  Dobrze zakręcam.

Pasteryzuję ok. 10 minut. Odstawiam do góry nogami do ostygnięcia.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *