Leki z kuchni

Mikstura na przeziębienie – mleko z masłem i miodem

Jesień trwa w najlepsze – aż trudno uwierzyć, że piękne letnie dni pozostały tylko wspomnieniem. Na szczęście na razie możemy rozkoszować się prawdziwą złotą jesienią, ale słotne i chłodne dni czają się już za rogiem, dlatego dzisiaj kolejny sposób na wzmocnienie organizmu. Klasyka. Napój o którym wiedziała każda babcia. Napój, przez który wiele dzieci niemal wypłakało sobie oczy 😉 Doskonały na infekcję, chrypkę i kaszel. Mleko z masłem i miodem – i tu zaskoczenie – jak dla mnie pycha 😀

Składniki:

kubek ciepłego mleka

1 łyżka miodu

1 łyżka masła

Wykonanie:

Mleko musi być na tyle ciepłe, aby masło się w nim rozpuściło, a jednocześnie nie gorące, tak aby miód nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości.

Do ciepłego mleka najpierw dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż całe się rozpuści. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy.

Jeżeli chcemy zwiększyć jeszcze działanie naszego napoju, można dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku – wtedy jednak napój ma niezwykle oryginalny smak i potrzeba trochę samozaparcia, aby go wypić.

Gotowe!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *