Przetwory

Ogórki w zalewie curry

U mnie w domu trwa szaleństwo przetworów. Przyszła w końcu pora na ogórki. Tym razem padł wybór na zalewę curry. Ja curry bardzo lubię, więc tym bardziej nie mogę już się doczekać, kiedy ogóreczki będą gotowe do jedzenia – a trzeba poczekać chociaż 2 tygodnie …

 

Składniki:

2,5 kg ogórków gruntowych

2-3 cebule

Do słoiczków:

po 1 łyżeczce białej gorczycy,

kilka ziarenek kolorowego pieprzu,

1 ziarenko ziela angielskiego.

Do zalewy:

5 szkl wody,

1 szkl octu 10%,

1,5 szkl cukru,

2 łyżki soli,

3 łyżeczki curry,

1 łyżeczka kurkumy.

 

Wykonanie:

Ogórki dobrze myję, wkładam do miski z zimną wodą i pozostawiam około godziny, potem obieram i z powrotem wrzucam je do miski.

Na spód każdego słoiczka wkładam kilka plastrów cebuli, wsypuję łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzy i 1 ziele angielskie. Ogórki kroję na plasterki, w słupki lub po prostu siekam.

Kawałki ogórków układam jak mogę najciaśniej w słoikach, ale pamiętam, aby pozostawić około 1 cm wolnej przestrzeni do krawędzi słoika.

Przygotowuję zalewę – do garnka wlewam 5 szklanek wody i doprowadzam do wrzenia. Dolewam ocet, wsypuję cukier, sól, curry i kurkumę.

Wszystko dobrze mieszam, aby składniki się rozpuściły.

Ostrożnie, aby się nie poparzyć, zalewam ogórki w słoikach zalewą – nie wypełniam jednak słoików do brzegu, pozostawiam około 0,5cm.

Dobrze zakręcam.

Teraz pozostaje tylko pasteryzacja – na spód garnka kładę szmatkę, ustawiam słoiki i zalewam wodą, ale tak aby nie przykryła ona słoików. Włączam ogień pod garnkiem, doprowadzam wodę do wrzenia i na małym ogniu gotuję 5-10 minut. Ostrożnie wyjmuję słoiki, ustawiam je do góry nogami i pozostawiam tak, aż wystygną.

Na pierwszą degustację powinniśmy poczekać minimum 2 tygodnie.

 

Smacznego!!!

 

One thought on “Ogórki w zalewie curry

  1. Witam serdecznie, podoba mi się Pani sposób na ogóreczki z curry. Mam pytanie, czy takie ogórki mogę zrobić według Pani zaleceń, tyle że w słoju 3 litrowym i tak jak się robi małosolne, czyli bez zakrywania słoika, bez krojenia ogórków. Oczywiście przyprawy według Pani przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *