Zioła i przyprawy

Oregano (lebiodka pospolita, dziki majeranek)

Dzisiaj opowiem Wam troszkę o oregano, zwanym też lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem. Nie wiem jak Wam, ale mi do tej pory oregano kojarzyło się głównie z pizzą i kuchnią włoską. Okazuje się, że jest niezwykle zdrowe i ma dużo leczniczych właściwości.

To wyjątkowe ziele zawiera wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, witaminy A, E, K, C oraz sporo błonnika. Działa bakteriobójczo, antygrzybiczo i przeciwwirusowo. Mówi się o nim, że jest naturalnym antybiotykiem. Wyciąg z oregano działa uspokajająco, moczopędnie, odtruwająco, przeciwobrzękowo, rozkurczowo, odkażająco i przeciwzapalnie.

Oregano w kuchni możemy używać świeże lub suszone. Listki oregano posiadają dość cierpki, lekko pieprzowy smak i idealnie pasują do innych ziół, np. bazylii, tymianku, czosnku lub chili. Oregano jest też nieodłącznym składnikiem ziół prowansalskich.

Przyprawa świetnie sprawdza się w kuchni włoskiej czyli dodajemy ją do pizzy, spaghetti, ale też można nią doprawiać mięsa, dania warzywne, sery, ryby, owoce morza, zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *