Przetwory

Papryka marynowana w zalewie miodowej

Mój mąż, ze wszystkich marynat, najbardziej lubi paprykę. A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna i nie za słodka. Do tego lekko chrupiąca.

Składniki:

3 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa)

3 litry wody

3 łyżki soli

3 szklanki cukru

3 łyżki miodu

3 szklanki octu

Do słoiczków: 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Wszystkie papryki dobrze myję i usuwam ze środka gniazda nasienne. Kroję albo w kostkę, albo w słupki takiej wysokości, aby pionowo pasowały do słoika.

Do wyparzonych słoików wkładam wszystkie składniki podane wyżej i następnie układam dosyć ciasno paprykę.

Składniki zalewy mieszam i zagotowuję w garnku. Zalewam paprykę w słoiczkach, dobrze zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut. Odstawiam słoiki do góry nogami do wystygnięcia.

Teraz tylko poczekać minimum 2 tygodnie i będzie można jeść 🙂

Smacznego!!!

11 thoughts on “Papryka marynowana w zalewie miodowej

  1. Papryka marynowana w zalewie miodowej – po prostu delicje. To mój sztandarowy przepis od zaraz. Papryka znika ze stołu, jak tylko się pojawi. Dziękuję

  2. Chyba wiem, co Stanlej miał na myśli:) Wprost niewiarygodny smak! Mój mąż powiedział, że to najlepszy przetwór jaki w życiu jadł. Jutro mam kupić 10 kilo papryki co najmniej. Aniu to jest przepyszne.

  3. Nie lubię papryki marynowanej solo, daję ją tylko do sałatki z tuńczyka, więc marynuję niewielkie ilości. Ale to, tooooooooooooo jest tak dobre, że w tym roku będę marynować dzikie ilości papryki (kosztem ogórków!), bo się zakochałam 😉

  4. Potwierdzam!!!! Papryka jest PYSZNA!!! Robiłam ją rok temu i w tym roku będę robić z potrójnej porcji. Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *