Przystawki - przepisy

Parówki w cieście francuskim

Cześć!!! Dzisiaj propozycja błyskawicznej przekąski, bardzo łatwej do zrobienia, a przy tym niezwykle oryginalnie i dekoracyjnie wyglądającej. Będą to parówki w cieście francuskim. Tak podane parówki z pewnością mile zaskoczą biesiadników przy stole.

Składniki:

4 parówki

1 jajko

1 arkusz ciasta francuskiego

2 patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Na początek odmierzam sobie takie kawałki ciasta, abym mogła nimi swobodnie owinąć każdą parówkę.

Owijam ciastem parówkę, dobrze zlepiam brzeg ciasta, a końcówki po obu stronach spłaszczam.

Z dwóch stron parówki układam patyczki do szaszłyków. Tnę parówkę w plasterki grubości około 0,5 cm, jednak nie nacinam plasterków do końca – zapobiegają temu właśnie ułożone patyczki.

Wywijam parówkę w kółeczko, tak aby nie przecięta część ciasta znajdowała się wewnątrz, końcówki zlepiam, a plasterki rozkładam równo, jak płatki kwiatka. Przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pędzelkiem zanurzonym w rozkłóconym jajku smaruję dokładnie każdy „parówkowy kwiatek”.

Piekę w 180 stopniach przez 20 – 25 minut. Podaję na ciepło, na przykład z keczupem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *