Kluski i makarony

Pierogi z dynią i orzechami

Lubię eksperymentować z pierogami, a właściwie farszem, bo przepis na ciasto mam już wypróbowany, zawsze ten sam. Dzisiaj propozycja jesienna – z dynią i orzechami.

Składniki:

Farsz: 2 cebule, 2 łyżki masła, 40dag dyni, 3dag orzechów włoskich, sól, pieprz, cukier

Ciasto: 1/2 kg mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 szklanka gorącej wody

Wykonanie:

Cebulę obieram i drobno siekam. Wrzucam na patelnię, na roztopione masłko i podsmażam aż się zeszkli.

Miąższ dyni ścieram na tarce o dużych oczkach i dobrze mieszam z podsmażoną cebulką. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem.

Robię ciasto – do miski wsypuję połowę mąki. Dodaję sól, a potem powoli dolewam wodę cały czas mieszając łyżką. Następnie stopniowo dodaję resztę mąki wyrabiając już ciasto ręką. Przykrywam na 10 minut.

Z ciastka wycinam szklanką kółka, nakładam na każde porcję farszu i sklejam. Wrzucam na posolony wrzątek. Gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Okraszam podsmażoną cebulką.

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *