Przetwory

Podgrzybki marynowane

Mam już zapas marynowanych pieczarek. Teraz przyszła pora na podgrzybki.

Składniki:

1/2 kg podgrzybków

Zalewa:

1/2 szklanki octu 10%

1,5 szklanki wody

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

Do słoiczków:

1 łyżeczka gorczycy

1 listek laurowy

1/2 plasterka cebuli

kilka ziaren pieprzu

Wykonanie:

Na początek w garnku zagotowuję wodę z łyżką octu i do gotującej się wody wrzucam umyte i oczyszczone grzyby. Gotuję je 5-10 minut.

W tym czasie do wyparzonych słoiczków wkładam cebulę, gorczycę, listek laurowy i pieprz. W drugim garnku przygotowuję zalewę: do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję cukier i sól i doprowadzam do wrzenia.

W słoiczkach układam odcedzone grzyby i zalewam zalewą. Dobrze zakręcam i pasteryzuję około 15 minut. Po pasteryzacji słoiczki ustawiam do góry nogami aż wystygną.

Gotowe!!!

One thought on “Podgrzybki marynowane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *