Porady kulinarne · Ryby

Śledzie – jak je moczyć?

sledzie

Na moim wigilijnym stole śledzie zawsze pojawiają się w kilku odsłonach. Tak też będzie w tym roku. Tradycyjnie na pewno będą śledzie w śmietanie i oleju. Poza nimi pojawią się też śledzie w pomidorach i na słodko. Teraz najwyższa już pora na małe przedświąteczne, rybne eksperymenty. Chciałabym, aby na stole w  tym roku pojawiły się śledzie „nowe”, w oryginalnej zalewie lub niezwykłym sosie.

Przygotowanie śledzi zawsze zaczynam od ich namoczenia. Moczę je w zimnej wodzie lub mleku, lub najpierw wodzie, a pod koniec w mleku. Mleko sprawia, że ryby są bardzo delikatne w smaku. W ogóle moczenie śledzi ma na celu pozbycie się ich ostrego, rybnego smaku oraz nadmiaru soli. Ja zawsze korzystam z płatów śledziowych a’la matjasy i one czasem potrafią być na prawdę strasznie słone.

Podczas moczenia, warto co godzinę sprawdzać słoność ryb – po prostu odkroić kawałeczek śledzia i spróbować – ryby nie powinny być ani za słone, ani zbyt pozbawione smaku. Jeżeli przedłużamy ich moczenie, można wymienić wodę, w której leżą.

Do usłyszenia niebawem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *