Sosy

Sos beszamelowy

Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wykorzystywania w kuchni sosu beszamelowego – jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego jest na prawdę przepyszny. Ma piękny jasny kolor (dlatego dobrze dodać do niego biały pieprz), kremową konsystencję. Jego jedyną wadą jest kaloryczność … ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić …

Składniki:

1/4 kostki masła

2 łyżki mąki

2 szklanki mleka

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku rozpuszczam masło i dodaję mąkę – dobrze mieszam, aby nie powstały grudki. W ten sposób otrzymuję złotą zasmażkę. Stopniowo dolewam mleko do którego wlałam sok z cytryny – i cały czas mieszam. Dodaję przyprawy. Gotuję, aż sos zgęstnieje.

Pamiętajcie, że sos beszamelowy będzie dalej gęstniał po zdjęciu z ognia, a najgęściejszy będzie po całkowitym ostudzeniu. Stworzy się tez wtedy na nim taki mało estetyczny kożuszek, dlatego warto go podawać zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *