Przystawki - przepisy · Zioła i przyprawy

Tarty chrzan – jak zrobić w domu?

Taki domowy chrzan nie jest trudny w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej od kupnego. Poza tym pozbawiony jest tych wszystkich konserwantów i chemicznych związków, które znajdziemy w sklepowych słoiczkach.

Składniki:

3 korzenie chrzanu

troszkę śmietany

sok z 1/2 cytryny

odrobinę cukru i ewentualnie trochę soli

Wykonanie:

Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do malaksera. Możemy też tradycyjnie zetrzeć chrzan na tarce o małych oczkach. Do utartego chrzanu dodajemy sok z cytryny i śmietanę i ponownie miksujemy. Śmietanę dodajemy stopniowo – tyle, aby chrzan zyskał ładną, kremową, pulchną konsystencję. Na samym końcu już cukier i opcjonalnie sól.

Gotowe!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *