Lekkie zupy

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Pyszna zupa ogórkowa, bardzo lubiana w moim domu. Wersja dietetyczna, bo na chudziutkim mięsku. Polecam 🙂

Składniki:

1 polędwiczka

2 marchewki starte na tarce

2 łyżki śmietany

3 ziemniaki – obrane i pokrojone w kostke

kilka ogórków kiszonych startych na tarce

trochę wody z ogórków

trochę koperku, sól i pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotowuje wodę, wkładam do niej polędwiczkę i gotuję, aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję polędwicę, do wody wrzucam ziemniaki i marchewkę i ponownie gotuję wszystko do miękkości. W tym czasie mięso kroję. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaję ogórki i koperek. Gotuję już tylko kilka minut i próbuję. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna, dodaje odrobinę soku z ogórków.

Na koniec dolewam śmietanę i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *