Lekkie zupy

Zupa z boczniaków

Dzisiaj przepis na pyszną, zdrową, niskokaloryczną zupę z boczniaków. Do jej wykonania będziemy potrzebowali:

1 pierś kurczaka

1 litr zimnej wody

włoszczyzna

1/2 cebuli (przypiekanej na patelni bez tłuszczu)

listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu

200g boczniaków

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

majeranek, pietruszka, sól, pieprz

Wykonanie:

Pierś kurczaka zalewamy zimną wodą, gotujemy. Łyżką zbieramy szumy. Dodajemy obraną włoszczyznę i przypieczoną cebulę. Gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Wyjmujemy, kroimy w słupki. Cebulę wyrzucamy.

Boczniaki kroimy w paski i dodajemy do wywaru. Doprawiamy gałką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i warzywa w słupkach. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *